بیماری مولتیپل اسکلروزیس و عادات فکری استرس زا

بیماری مولتیپل اسکلروزیس

بیماری مولتیپل اسکلروزیس و عادات فکری استرس زا

چکیده مقاله
بیماری مولتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری پیشرونده و تحلیل برنده غلاف میلین سلول‌ های عصبی در سیستم عصبی مرکزی است علت بیماری مشخص نیست اما عوامل متعددی از جمله سابقه ابتلا به بیماری‌های عفونی، نقص سیستم ایمنی، استرس و تنیدگی و عوامل محیطی متعدد می‌تواند در ایجاد بیماری مؤثر باشد. بیماری مولتیپل اسکلروزیس به عنوان یک بیماری مزمن با بروز ناگهانی و غیر قابل پیش‌بینی سبب بروز استرس های گوناگون در ابعاد مختلف زندگی بیماران می‌گردد. به نظر می رسد آگاهی از میزان استرس بیماران می تواند گامی مؤثر در جهت مقابله با استرس باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان استرس در بیماران مبتلا به MS مراجعه‌کننده به انجمن مولتیپل اسکلروزیس ایران انجام شده است.

روش: این مطالعه یک مطالعه مقطعی می‌باشد. نمونه‌های این پژوهش ۶۰۰ بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بودند که به روش نمونه‌گیری مستمر انتخاب شدند و پس از توضیح کار و کسب رضایت پرسشنامه‌ های خود ایفا (پرسشنامه استاندارد سنجش استرس کودرون) جهت تکمیل در اختیار بیماران قرار داده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از شاخص‌های آماری توصیفی و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

یافته‌ها: داده‌ها نشان داد میزان استرس در سطح عادات فکری و زندگی شخصی (۳/۷۹%) بیماران دارای عادات فکری استرس‌ زا و همچنین (۳/۷۶%) نمونه‌ها دارای بافت استرس‌ زا در زندگی شخصی بودند. آزمون آماری آنالیز واریانس ارتباط معناداری را بین میزان استرس در سطح عادات فکری و سن (۰۱/۰=p)، وضعیت اشتغال (۰۰/۰=p) و طول مدت بیماری نشان داد (۰۰۰/۰=p).

نتیجه‌ گیری: از آن جا که نتایج حاصل از مطالعه میزان استرس بالایی را در بیماران نشان داد شناسایی منابع ایجاد کننده استرس و ارایه آموزش‌ های مناسب جهت مقابله و یا سازگاری با استرس‌های ناشی از بیماری مزمن MS جهت ارتقا کیفیت زندگی بیماران ضروری به نظر می‌رسد.

واژه‌ های کلیدی: استرس‌ زا، مولتیپل اسکلروزیس، عادات فکری استرس‌ زا

نویسندگان: اسماعیلی مریم*, حسینی فاطمه


دانلود فایل پی دی اف : بیماری مولتیپل اسکلروزیس