پاورپوینت رب گوجه فرنگی ارائه ای جامع و کاربردی در مورد تولید و فراوری رب گوجه فرنگی است. این پاورپوینت شامل مراحل مختلف تولید رب گوجه فرنگی بسته بندی و نگهداری رب گوجه فرنگی است.
رب گوجه فرنگی
رب گوجه فرنگی عصاره غنی شده میوه بوته گوجه فرنگی بنام ycopericeum Esciuien Tum از خانواده soianaceae می باشد .
ویژگیهای فیزیکی
رنگ رب گوجه فرنگی باید رنگ گوجه فرنگی رسیده را داشته باشد و طعم باید دارای طعم مخصوص به خود بوده و عاری از هر گونه طعم سوختگی ، تلخی و یا هر گونه طعم خارجی باشد . مواد جامد محلول در آب کنسرو رب گوجه بعد از کم کردن نمک نباید از 35 % کمتر باشد .
ویژگی های شیمیایی
مقدار نمک طعام در رب گوجه فرنگی ( برحسب درصد وزن کلر ور سدیم ) نباید از 3 گرم درصد تجاوز نماید
ویژگی های میکروبی
میزان کپک در کنسرو رب گوجه فرنگی نباید بیش از 45 درصد نمونه های آزمایش شده مثبت باشد .
علاوه بر ویژگی های فوق عوامل دیگری هستند که نبایستی در رب ظاهر شوند . در کنسرو رب گوجه فرنگی هیچ حشره ای ( تخم ، لارو ، شفیره ، قطعاتی از بدن حشره ) که با چشم غیر مسلح قابل تشخیص باشد نباید وجود داشته باشد . لکه های سیاه رنگ قابل رویت با چشم غیر مسلح در رب نیز ازعوامل ناپذیرفتنی هستند و کنسرو رب گوجه فرنگی بایستی عاری از شن و خاک و حتی المقدور عاری از دانه و پوست باشد.
محصول تولیدی طرح
محصولات تولیدی رب گوجه فرنگی با بریکس 30-28 می باشد که می تواند به بیش از حدود بریکس 35 برسد و به دو صورت اسپتیک و قوطی بسته بندی می شود
الف ـ با توجه به اینکه محصول به صورت سترون تولید و بسته بندی می گردد زمان نگهداری آن در انبار طولانی تر از تولیدات متداول خواهد بود.
بریکس معادل 30 بوده و معمولاً در کیسه های 210 کیلویی سترون شده ( اسپتیک ) در بشکه های فلزی می باشد . از ظروف کوچکتر و بزرگتر نیز می توان استفاده کرد . تولید این محصول بدون استفاده از مواد افزودنی نظیر نمک یا شکر ، مواد نگهدارنده و غیره در نظر گرفته شده است.
ب ـ قوطی های 500 و 1000 گرمی فلزی جهت بسته بندی قسمتی از رب در نظر گرفته شده است و به هنگام اجرای طرح می توان استفاده از سایر اندازه های قوطی را مد نظر قرار داد.
بریکس رب قوطی معادل 28 بوده و افزودن نمک به اندازه 2 % وزن رب در نظر گرفته شده است.
کاربرد محصول
رب گوجه فرنگی به عنوان چاشنی در تهیه و طبخ غذاهای مختلف به کار می رود . این کالا در آشپزخانه منازل ، رستوران ها ، کارخانه جات تولید غذاهای آماده ، طبخ و کارخانجات بسته بندی رب بکار می رود ، بنابراین رب دارای دو مصرف خانگی و صنعتی است.
محصولات بسته بندی شده در ابعاد کوچک ( قوطی ) برای مصارف خانگی و در ابعاد بزرگتر برای مصارف صنعتی است . محل عرضه بسته بندی های کوچک سوپرمارکت ها و مغازه ها است در حالی که خریداران و مصرف کنندگان عمده ، متقاضی رب فله و بسته بندی شده در ابعاد بزرگتر می باشند.
مواد اسیدی کننده :
- اسید سیتریک
- اسید مالیک
- اسید اسکوربیک
- مواد استحکام دهنده
- کرور سدیم به میزان 45./. % بر حسب یون کلسیم در فراورده نهایی
تکنولوژِی
تولید رب گوجه فرنگی در کشور ها سابقه نسبتاً طولانی دارد و دانش فنی تولید این محصول شناخته شده است حتی امکان تولید ماشین آلات این صنعت برای ظرفیت های کوچک و متوسط وجود دارد.
البته تجربه کافی در امر ساخت ماشین آلات سترون کردن محصول و بسته بندی سترون ( خط اسپتیک ) وجود ندارد .
در دنیا شرکت های مهندسی و طراحی صنایع غذایی متخصص در امر تولید رب ، هر کدام از روش و تکنیک خاص خود بهره مند هستند و تلاش دارند همراه با افزایش راندمان تولید ، هزینه ساخت ماشین را کاهش داده و کیفیت محصول را افزایش دهند.
با توجه به هدف صادرات محصول ، لازم است ماشین آلات تولیدی منظور شده در طرح از کیفیت مطلوب برخوردار بوده و متضمن محصول مناسب صادرات نیز باشد .
مطالعات مربوط به مواد اولیه مورد مصرف در کارخانه
مواد اولیه مورد مصرف به دو دسته تقسیم میشوند :
- مواد مورد استفاده در فرمولاسیون
- مواد مورد استفاده جهت بسته بندی
مواد مورد استفاده برای بسته بندی
قوطی کنسرو خالی : مهمترین و اصلی ترین ماده مورد استفاده در بسته بندی
در قوطی
لیبل
چسب : از جسب نشاسته جهت چسباندن لیبل استفاده میشود.
کفی
پلاستیک شیرینگ
دستگاه ها
شستشوی گوجه فرنگی:
گوجه ها روی نوار نقاله ریخته شده که عرض نوار نقاله 4 متر و دارای شیبی 30 درجه است و بعد از روی اشغال گیر عبور کرده و برگ و مواد زائد گرفته شده و در داخل مخزن شست و شو ریخته شده و توسط فنی قوی از زیر مخزن هوا دمیده میشود و گوجه ها بر روی خط سورت هدایت میشود.
سورت :
گوجه ها پس از شستشو روی نوار نقاله ای که از مخزن خارج شده قرار گرفته و از زیر دوش آب عبور کرده , سورتر های نوع غلتک با گرداندن گوجه به جلوی دید سورت کننده تمام اطراف میوه را نشان داده و جنس لوله ها از آلومینیوم میباشد.
پالپر :
گوجه های سورت شده همراه با کرشر گوجه همراه با پوست . دانه له شده و به وسیله پیچ ماردون پالپ گوجه تهیه میشود.
پر هیتر :
دمای پالپ گوجه را به 60 تا 80 درجه و یا با بخار تحت فشار 5/. تا 1/2 بار گوجه ها را آنزیم بری میکنند.
تفاله گیر ( تصفیه عصاره ) :
طی دو مرحله پالپ تصفیه شده و در مرحله اول با عبور از صافی پوست و دانه و برگ و دم برگ جدا و در مرحله دوم از صافی با مش کوچکتر عبور کرده و احیانا دانه های له شده و دیگر زواید کاملا از آب گوجه گرفته شده.
مخازن ذخیره آب گوجه :
آب گوجه در دو مخزن ذخیره شده و در این مخازن پارویی نصب شده برای هم زدن آب گوجه و بطور اتوماتیک به اواپراتور ها فرستاده میشوند.
اواپراتور ( تغلیظ کننده) :
همانطور که میدانید به صورت پیوسته عمل میکنند و دستگاه های مربوطه :
- انژکتور : دستگاه ایجاد خلا با استفاده از بخار آب و خلا برابر با 600- psi ایجاد کرده.
- کندانسور : وسیله ای برای جمع آوری آب متصاعد شده از سطح رب در بدنه ها و میعان و ایجاد خلا است .
- کولینگ تاور : وسیله ای برای خنک کردن آب میعان حاصل از بخار آب گوجه میباشد.
- بدنه اواپراتور : عملیات تغلیظ در این بدنه ها انجام میشود.
مخزن ذخیره رب :
مجهز به پارویی برای هم زدن رب و برای جمع آوری رب تخلیه شده از اواپراتورها میباشد.
مخزن نمک زنی :
برای اضافه کردن نمک به صورت دستی است که به میزان 3-2 % به رب زده میشود.
مخازن نگهداری رب :
برای هر خط بسته بندی یک مخزن نصب شده است.
پاستوریزاتور :
برای پاستوریزه کردن رب است و دمای آن 85-80 درجه است و برای این کار از آب داغ استفاده میشود.
فیلر :
قوطی های خالی را به صورت داغ پر می کند.
نوار حمل کننده قوطی های خالی :
از بخش قوطی رسانی تا زیر دستگاه پر کننده قوطی ها را حمل کرده و در بین راه از تونل بخار آب گذشته و استریل شده و با واژگون شدن قوطی در بین راه و دمیدن بخار درون ان اجسام خارجی از آن خارج میشوند.
دستگاه درب بندی :
برای بستن درب قوطی های پر شده .
جت پرینتر :
برای چاپ اطلاعاتی نظیر تاریخ تولید و تاریخ انقضاء و ساعت تولید و شماره سریال قرعه کشی و قیمت مصرف کننده بر روی درب قوطی میباشد.
تونل پاستوریزه :
از دو نوع تونل برای پاستوریزاسیون قوطی استفاده میشود. نوع اول خشابی با ظرفیت بالا برای قوطی های 0.5-1 کیلویی و غرقابی با ظرفیت پایین برای بسته های 0.5 کیلویی استفاده میشود. دمای تونل بالای 90 درجه و در انتهای تونل قوطی ها سرد میشوند و دمای آنها به 40-38 درجه میرسد.
لیبل زنی :
به صورت دستی انجام میشود .
دستگاه بسته بندی شرینگ :
پس از چیدن قوطی ها بر روی کفی آنها را شرینگ میکنند و روی پالت میچینند.
فهرست مطالب
رب گوجه فرنگی
ویژگی ها
خطرات احتمالی
استاندارد ها
مواد مورد استفاده برای بسته بندی
میکروبیولوژِی