پاورپوینت مدیریت فراگیر بهره وری، رویکردی است که بر بهبود بهره وری در همه بخشهای سازمان تمرکز دارد. این رویکرد ضروری است زیرا بهره وری کلیدی موفقیت در کسب و کارها و سازمانها است.
عوامل مؤثر بر وضعیت بنگاهها و سازمانها
یکپارچگی و ارتباطات بیشتر در سطح جهان: توسعه ارتباطات الکترونیکی و ماهواره ای بر طرز تفکر، نوع نگرش ها، بینش ها ، نحوه انجام کارها ، شیوه مذاکره، بازی و سرگرمی، خرید ،سرمایه گذاری و بطور کلی شیوه زندگی نسبت به گذشته تحولات زیادی را بوجود آورده است که این تغییرات همچنان ادامه دارد.
سرعت بالای ارتباطات جهانی : سرعت بالای ارتباطات جهانی، منافع و مخاطراتی برای جوامع بدنبال داشته است. از یک طرف اکثریت مردم جهان ، با امکانات ماهواره ای و شبکه ای با یکدیگر می توانند ارتباط برقرار کنند. از طرف دیگر فشار قابل توجهی بر سازمانها بوجود آمده به طوری که آنها به دشواری می توانند جوابگوی شرایط در حال تغییر امروز باشند.
تناقض همکاری و رقابت پذیری: شرکتها با سهولت بسیار می توانند با سایر سازمانها و حتی شرکتهای رقیب خود همکاری کنند، با این وجود رقابتهای اقتصادی، سیاسی، فکری و اقتصادی بیش از گذشته حاد شده است.
پیچیدگی و نا اطمینانی: پیچیدگی، بی ثیاتی و نااطمینانی در جهان پویای امروز به قدری است که مدلهای سنتی گذشته و امروزی مدیریت به سرعت می توانند منسوخ شوند. به عنوان مثال مؤسسه برکانا اعتقاد دارد که علوم جدید، مطالب زیادی در باره کنترل و اداره سیستم های پیچیده مدیریت اطلاعات، روشهای برنامه ریزی و پیش بینی به ما یاد می دهد.
تغییر در موازنه قدرتهای اقتصادی: تا دهه 1970 پایگاه قدرت و فعالیتهای اقتصادی جهان تنها در ایالات متحده بود. اما در اواخر دهه 1970 نرخ تورم در این کشور به دو رقمی تغییر کرد و پایگاه اقتصادی به ژاپن که در برابر ایالات متحده از بازار تجاری خوبی برخوردار بود انتقال پیدا کرد. در دهه 1980 مدیریت به سبک ژاپنی در ایالات متحده رواج پیدا کرد . ژاپنی ها کارخانه های متعددی در امریکا تأسیس کردند.
تغییر صحنه بازار جهانی
- بازیگران بین المللی : در سال 1981 تنها دو کارخامه مهم سازنده کامپیوتر شخصی یعنی IBMو APPLE وجود داشتند. امروزه تعدا این شرکتها به 110 مؤسسه رسیده است.
- حق انتخاب بیشتر مشتریان: امروزه مشتریان به علامت تجاری کالایی که مصرف می کنند به مانند گذشته زیاد وفادار نیستند.
- مقررات زدائی: امروزه شرکتها مجبورند در پاسخ به تغییرات محیطی در ساختار سازمانی، نحوه اداره عملیات و بازاریابی خود تغیرات زیادی به وجود بیاورند.
- کاهش طول عمر کالا: به علت سرعت بالا در توسعه تکنولوژی و تطابق روشهای مهندسی تولید با این تغییرات، زمان عمر محصول کاهش یافته است.
- مسائل زیست محیطی و توسعه پایدار: در پی اجلاس 1992 در برزیل در باره مسائل زیست محیطی کره زمین، جهان شاهد توجه و حرکت سریع به حفاظت محیط زیست و بازیافت مواد می باشد . بعد از 4 سال مذاکره به وسیله 43 کشور جهان، مشخصات لازم برای مدیریت مسائل زیست محیطی در سریهای ISO-14000در اواخر 1996 انتشار یافت.
تغییر تأکیدها در دهه های 1970 و 1980
پس از جنگ جهانی دوم، ژاپن و آلمان اقتصاد خود را بازسازی کردند.
در دهه های 1950 و 1960 تأکید مؤسسات بر فروش بیشتر برای استفاده از رونق اقتصادی آن دوران بود. زیرا در سطح جهان، رقابت به شدت امروز وجود نداشت. اما با تحریم نفتی در سال 1973 افزایش قیمت انرژی موجب شد صنعت خودروسازی امریکا در رقابت با واردات خودروهای کم مصرف ژاپنی دچار رکود و بحران شدند. این مسأله باعث شد مدیران صنعت خودروسازی امریکا به بهبود تولید و عملیات در واحدهای خود بپردازند .
مدیریت در شرایط وجود هدفهای متناقض در دهه 1990
امروزه سازمانها با مجموعه ای از هدفهای متناقض روبرویند:
- تا آنجاکه ممکن است رضایت مشتریان را جلب کرد اما در قیمتهای رقابتی
- تا آنجا که ممکن است سیکل زمانی تولید را کاهش داد اما با منابع مالی محدود.
- حداقل استفاده از سرمایه ثابت با کوتاهترین دوره برگشت سرمایه و …
بسیاری از این هدفها نه همه آنها متنقاضند. مثلاً در عین حال شرکتها بدنبال نیروی کار وفادار باشند از طرف دیگر در صورت لزوم به اخراج کارکنان خود اهمیتی ندهند. از شرکتها خواسته می شود محصولاتی که به محیط زیست لطمه نزنند، تولید کنند در حالی که هزینه های اضافی به مصرف کنندگان منتقل نشود .
تغییر در کانونهای مورد توجه مدیران
در اواخر دهه 1980 و دهه 1990 مدیران لازم بود نگرش خود را در اداره سازمانها به شرح زیر تغییر دهند:
- توجه به نتایج بلند مدت به جای کوتاه مدت.
- توجه بیشتر به بازارهای خارجی تا داخلی.
- تمرکز بر نگرش و اقدامات استراتژیک به جای نگرش عملیاتی و محدود.
- توجه بیشتر به رضایت مشتریان.
- توجه بیشتر به مدیریت جامع بهره وری تا تأکید صرف به بهبود کیفیت.
- حرکت به سوی مدیریت مشارکتی تا فرد گرایی.
نقش سازمانهای ژاپنی و بهره وری
مدیریتها در ژاپن فارغ از هر گونه مزاحمتی، به صورتی کاملاً مختار و مصمم، اصل توسعه و پیشرفت مؤسسه را پیگیری و دنبال می کنند.
این همان نکته بسیار حساس و دقیق و همان ویژگی شاخص مدیریت ژاپنی است که در سایر نقاط جهان موارد نادری از آن را می توان یافت. مثلاً در یک سیستم سرمایه داری غربی، مدیریت دائماً در معرض دخالت و اعمال نظر سرمایه داران قرار دارد تا جایی که مثلاٌ در مواقعی که توسعه سازمان باعث تضعیف سرمایه داران اصلی شود، صاحبان سهام ممکن است برای حفظ موقعیت خود، از پیشرفت مؤسسه جلوگیری کنند.
اطمینان و اعتماد در «سازمان» مؤسسات ژاپنی
این این اطمینان، هم از لحاظ امنطت شغلی برای تمام اعضای شرکت اعم از کارکنان و سرپرستان و مدطران وجود دارد و هم از لحاظ مسائل و مشکلات مالی و بحرانهای اقتصادی در مؤسسات مختلف ایفای نقش می کند. به عنوان مثال: در یک شرایط بحرانی، ممکن است که بانکهای ژاپنی به یاری مؤسسات صنعتی و تولیدی و خدماتی برخیزند.
وظایف کارکنان ژاپنی و نقش آنها در بهره وری
مهمترین ویژگی کار در کارخانه ژاپنی، وجود اختیارات وسیع و آزادی کاملی است که کارگر در محل کار خود دارد . این آزادی عمل به حدی می رسد که حتی در مورد استاندارد کار نیز، خود کارگر است که شخصاً تصمیم می گیرد و رأساً تصمیم خود را به اجرا می گذارد.
نقش دستورالعملهای کارخانه در ژاپن و غرب
در کارخانه های ژاپنی دستوالعملها، نقش چندان مهم و عمده ای در گردش کار سیستماتیک کارخانه ها ندارند. دستوالعملها، برای وظایف کارگران حد ومرز مشخص تخطی ناپذیر تعیین نگردیده و نحوه انجام کارها را محدود نساخته اند. بلکه امکانات لازم جهت ابتکار و تفکر و تحرک و خلاقیت را به خوبی برای همگان در نظر گرفته اند.
حال آنکه در مقابل در مؤسسات آمریکایی و اروپایی کارهای انجام شده توسط کارگران و نحوه اجرای وظایف که هریک برعهده دارند با توجه به مفاد همین دستورالعملها ،دقیقاً مورد بازرسی و کنترل قرار می گیرد.
فهرست مطالب
عوامل مؤثر بر وضعیت بنگاهها و سازمانها
نقش سازمانهای ژاپنی و بهره وری
سازمانهای ملی بهره وری در برخی از کشورهای آسیایی
بهره وری در ایران
مقاله ضرورت مديريت فراگير بهره وری دارای 28 صفحه و به صورت پاورپوینت تدوین شده است.